Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Fragkiadakis, Georgios"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Έξυπνες πόλεις (smart cities). Έννοια, σκοπιμότητα, τεχνολογίες και προτάσεις για δήμους στην Κρήτη.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΣΜΗΧ), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, 2023-09-13) Φραγκιαδάκης, Γεώργιος; Fragkiadakis, GeorgiosΗ παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κύριο στόχο τόσο την επεξήγηση, την κατανόηση της σημασίας των έξυπνων πόλεων στο σύγχρονο κόσμο που η τεχνολογία και η πληροφορία εξελίσσονται συνεχώς, όσο και τη μελέτη μιας πόλης στα πλαίσια υλοποίησης ενός τέτοιου project. Ξεκινώντας, η εργασία περιγράφει την έννοια, τη χρησιμότητα και τον σκοπό των έξυπνων πόλεων που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση του μέσου πολίτη στη καθημερινότητα του με τη χρήση του διαδικτύου και των πληροφοριών. Στη συνέχεια αναλύονται τα πέντε(5) πλαίσια των έξυπνων πόλεων, ο τρόπος λειτουργίας τους και μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους τα οποία είναι: smart waste, smart traffic, smart parking, smart movement, HD city maps, smart governance, smart people, smart living, η έννοια των οποίων θα επεκταθεί μέσα στην εργασία. Επίσης, στην εργασία αυτή αναφέρομαι και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ένα μείζων ζήτημα που ταλανίζει το πλανήτης στις μέρες μας και μπορεί να προέλθει πρόοδος μέσα από το όραμα των έξυπνων πόλεων μειώνοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκταση τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, αντικαθιστώντας τη παραγωγή ενέργειας μέσα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Επιπλέον, περιγράφεται και αναλύεται πως λειτουργεί η οικονομία στα πλαίσια δημιουργίας έξυπνης πόλης και τέλος, γίνεται μελέτη στη πόλη των Μοιρών του Δήμου Φαιστού η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Ηρακλείου όπου περιγράφονται οι υποχρεώσεις και οι προϋποθέσεις της τοπικής κοινότητας ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της έξυπνης πόλης.Τεκμήριο Πρόσληψη ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων κατά την εφαρμογή ειδικού διαιτολογίου.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-09-17) Μπελεγράτη, Γαρυφαλιά; Belegrati, Garyfalia; Φραγκιαδάκης, Γεώργιος; Fragkiadakis, GeorgiosΕισαγωγή: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου για τη βελτιστοποίηση της σκελετικής υγείας είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της ζωής. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της πρόσληψης ασβεστίου και η συσχέτιση της με το δείκτη μάζα σώματος και τους δείκτες της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο της υπερηχομετρίας. Μέθοδοι και Υλικά: Στην έρευνα έλαβαν μέρος 947 άτομα και των δύο φύλων από διάφορους δήμους της Αττικής. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και οστικής υπερηχομετρίας στη περιοχή της πτέρνας. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η πρόσληψη ασβεστίου, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο μέσω προσωπικής συνέντευξης. Το δείγμα κατηγοριοποιήθηκε με βάση την ηλικία και τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο σε δύο ομάδες. Η 1η ομάδα: άντρες 19-70 ετών και γυναίκες 19-49 ετών και η 2η ομάδα: άντρες >70 ετών και γυναίκες >50 ετών. Έπειτα, έγινε ανάλυση των δεδομένων με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS V.17. Αποτελέσματα: H ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου συνολικά και κατά ειδική κατηγορία των συμμετεχόντων συσχετίζεται θετικά και ασθενώς με τον ΔΜΣ και τα “light προϊόντα” και καθόλου με τους Δείκτες Οστικής Πυκνότητας. Η μόνη περίπτωση όπου η συσχέτιση της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου με το t-score αυτή είναι αρνητική εντοπίζεται στους άντρες άνω των 70 και στις γυναίκες άνω των 50, η οποία ωστόσο δεν είναι στατιστικά σημαντική (p=0,577>0,005). Σημειώθηκε μια πολύ ασθενής θετική συσχέτιση του ΔΜΣ με τους Δείκτες Οστικής Πυκνότητας (Τscore και Ζscore αντίστοιχα), σε συνολικό επίπεδο. Η τάση συσχέτισης του ΔΜΣ με τους Δείκτες Οστικής Πυκνότητας διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, εμφανίζοντας στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις στη 2η ομάδα μεταξύ του ΔΜΣ και των δεικτών οστικής πυκνότητας. Επίσης, η εφαρμογή ειδικού διαιτολογίου, αποτελεί παράγοντα που διαφοροποιεί την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Το φύλο και η ηλικία του συμμετέχοντα δεν διαφοροποιούν τις διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνο για την μη κατανάλωση εμπλουτισμένου γάλα σε ασβέστιο. Τέλος, η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου δεν επηρεάζεται από το φύλο και τα προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Δείκτες Οστικής Πυκνότητας, με εξαίρεση την επίδραση του φύλου στο Tscore. Συμπεράσματα: Οι μέσοι όροι της ημερήσιας κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων κινούνται κοντά σε φυσιολογικά πλαίσια με τη 2η ομάδα να υστερείται λίγο. Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης είναι χαμηλός και η εφαρμογή ειδικού διαιτολογίου εξαιτίας κάποιας νόσου επηρεάζει τη πρόσληψη ασβεστίου. Οι συσχετίσεις που προέκυψαν χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.