Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Giatzaki, Stavroula-Olga"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η επίδραση της άρδευσης με διαφορετικές συγκεντρώσεις NaCI και της προσθήκης ή μη, σκευάσματος μυκορριζών σε φυτά τομάτας ποικιλίας nemesis και γογγυλιού ποικιλίας maximus στο θερμοκήπιο.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2019-05-13) Γιατζάκη, Σταυρούλα-Όλγα; Σηφάκη, Όλγα; Giatzaki, Stavroula-Olga; Sifaki, OlgaΣτην παρούσα πτυχιακή διατριβή προσπαθήσαμε μέσα από το πείραμά μας να διερευνήσουμε αν η προσθήκη σκευάσματος μυκορριζών και βακτηρίων επηρεάζει την ανάπτυξη φυτών τομάτας Lycopersicon esculentum L. ποικιλίας Nemesis και γογγυλιού Brassica oleracea var. gongyloides L. ποικιλίας Maximus, τα οποία βρίσκονται υπό το στρες αλατότητας. Συγκεκριμένα, τα φυτά γογγυλιού αρδεύτηκαν με διαλύματα NaCl συγκεντρώσεων 0, 50, 100, 150, 200 & 250 mM και τα φυτά τομάτας αρδεύτηκαν με 0, 50, 100, 150 & 200 mM. Κατά τη διάρκεια του πειράματος εξετάστηκε το ύψος, ο αριθμός φύλλων και ξερών φύλλων, η τιμή χλωροφύλλης φύλλων και για τα δυο είδη φυτών, καθώς επίσης, ο αριθμός ανθέων και καρπών μόνο για τις τομάτες. Στο τέλος του πειράματος, μετρήθηκε επίσης το βάρος των καρπών και το νωπό βάρος 6ου και 7ου φύλλου σε κάθε φυτό τομάτας. Παράλληλα, στα γογγύλια μετρήθηκε ο αριθμός των φύλλων και υπολογίστηκε η φυλλική επιφάνεια, βάσει του 7ου φύλλου σε κάθε φυτό. Μια επιπλέον διαδικασία που έγινε για να εξεταστεί αν η προσθήκη αλατιού και μυκόρριζας επηρέασε την ανάπτυξη των φυτών ήταν η μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των διαλυμάτων των συγκεντρώσεων NaCl, του εδαφικού διαλύματος απορροής των φυτών, του διαλύματος λιπάσματος που χρησιμοποιήθηκε ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια του πειράματος και του νερού που ποτιζόταν ο μάρτυρας. Μετά το πέρας του πειράματος καταλήξαμε ότι στα γογγύλια το ύψος των φυτών δεν έδειξε να επηρεάστηκε με καμία επέμβαση μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ο αριθμός των φύλλων δεν φάνηκε να επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το αν υπήρχε μυκόρριζα ή όχι. Εκτός από τα φυτά των 100mM όπου η παρουσία μυκόρριζας τα ωφέλησε. Στα ξερά φύλλα των φυτών η χρήση μυκόρριζας μια και δυο φορές ευνόησαν το 0, ενώ οι συγκεντρώσεις των 150 και 250 ζημιώθηκαν. Εν τέλει η χορήγηση ή όχι μυκόρριζας δε φάνηκε να επηρέασε τη χλωροφύλλη τους. Ανεξαρτήτως μυκόρριζας τα φυτά έδωσαν υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης στις υψηλές συγκεντρώσεις αλατότητας. Κατά την τελευταία μέτρηση το μέσο βάρος βλαστού δεν επηρεάστηκε από τις επεμβάσεις της μυκόρριζας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις των οποίων η απόκλιση από τις άλλες τιμές δεν ήταν πολύ μεγάλη. Τα αποτελέσματα του μέσου βάρους του ελάσματος με τις δυο μυκόρριζες έδωσαν συνολικά το μεγαλύτερο βάρος. Καλύτερες τιμές είχε το 50 και το 250 των δυο μυκορριζών και το 0 της μίας μυκόρριζας. Στο μέσο βάρος του μίσχου η μια μυκόρριζα δεν ωφέλησε στο 0, 50 και 250 των οποίων οι τιμές ήταν χαμηλές συγκριτικά με τις άλλες δυο επεμβάσεις. Στις δυο προσθήκες ευνοήθηκε το 0 ενώ το 150 και το 250 όχι. Στο μέσο βάρος του έβδομου φύλλου το 100 φάνηκε να ωφελείτε και από τις δυο προσθήκες μυκόρριζας. Στο 0 οι δυο προσθήκες δεν βοήθησαν ενώ στο 250 ωφέλησαν. Στα 50mM η μια χορηγία δεν ωφέλησε. Στην τελευταία μέτρηση καταγράψαμε ξεχωριστά των αριθμό των φύλλων μας καταλήγοντας στο ότι δεν επηρεάστηκε από τις επεμβάσεις μυκόρριζας. Στη μέτρηση της φυλλικής επιφάνειας υπήρξαν μειωμένες τιμές στη συγκέντρωση του 100 ανεξαρτήτως μυκόρριζας. Η μία προσθήκη επηρεάζει θετικά το 0 και το 50 mM. Ενώ το 0 με δύο μυκόρριζες δεν είχε τόσο θετικά αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε ακόμη, ότι στα φυτά χωρίς μυκόρριζα το 50 ήταν σε χαμηλά επίπεδα ενώ το 250 σε πολύ υψηλά. Η μέση ηλεκτρική αγωγιμότητα είναι μια ακόμη παράμετρος η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις επεμβάσεις μυκόρριζας. Ένα σύντομο συμπέρασμα είναι ότι τα φυτά δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την παρουσία μυκόρριζας. Κυρίως η πορεία των φυτών επηρεάστηκε από την παρουσία της αλατότητας. Όπως θα δείτε και στην πορεία σε πολλά σημεία όσο αυξανόταν η συγκέντρωση της αλατότητας τόσο επηρεαζόταν και η εκάστοτε ανάπτυξη του φυτού. Από τα αποτελέσματα των παραπάνω παραμέτρων παρατηρήθηκε ότι η προσθήκη σκευάσματος μυκόρριζας 2 φορές, για το ύψος στα φυτά τομάτας έδωσε καλή ανάπτυξη στη συγκέντρωση 150 mM NaCl. Στα φυτά που είχαν μια και 2 μυκόρριζες οι συγκεντρώσεις 100 & 150mM έδειξαν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό φύλλων. Για τον αριθμό ξερών φύλλων φαίνεται να έχει ευνοηθεί μόνο το 150 με μια μυκόρριζα. Για την παραγωγή ανθέων καλύτερη εικόνα παρουσίασαν τα φυτά με μια μυκόρριζα και με συγκέντρωση NaCl 100 & 150 mM. Τα φυτά με μία και 2 μυκόρριζες που ποτίζονταν με 150 mM είχαν καλύτερη απόδοση στην παραγωγή καρπών. Στην τιμή της χλωροφύλλης των παλιών φύλλων η μυκόρριζα φαίνεται να είχε σημαντικά οφέλη στα φυτά με 2 μυκόρριζες και συγκέντρωση NaCl 150 mM, ενώ η αλατότητα και η μυκόρριζα είχε μικρή επίδραση στην τιμή της χλωροφύλλης των νέων φύλλων. Γενικά, η αλατότητα δεν επηρέασε σημαντικά τον αριθμό των καρπών και το κόκκινο χρώμα τους απλά φαίνεται η μια μυκόρριζα να ευνόησε λίγο παραπάνω τα φυτά της συγκέντρωσης NaCl 150 mM. Το νωπό βάρος φύλλων δεν επηρεάστηκε από την αλατότητα απλά φαίνεται η προσθήκη μια και 2 φορές μυκόρριζας να ευνοεί το 150. Το βάρος των καρπών όσο αυξανόταν η αλατότητα επηρεάστηκε αρνητικά εκτός από την προσθήκη μιας φοράς μυκόρριζας που έδωσε καλύτερη ανταπόκριση στη συγκέντρωση NaCl 100 mM. Τέλος όσον αφορά τη μέση ηλεκτρική αγωγιμότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις επεμβάσεις μυκόρριζας, μόνο στην περίπτωση όμως της συγκέντρωσης NaCl 150 mM η μια μυκόρριζα δεν είχε καλή ανταπόκριση. Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των επεμβάσεων μυκόρριζας και των συγκεντρώσεων NaCl στα δυο είδη φυτών μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες, όμως ένας βασικός λόγος είναι ότι τα φυτικά είδη διαφέρουν στη δυνατότητα αντοχής στην αλατότητα, με τα γογγύλια να είναι ανθεκτικότερα στο στρες. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων η συγκεκριμένη σχέση του σκευάσματος μυκορριζών με τις διαφορετικές συγκεντρώσεις άρδευσης NaCl στα φυτά τομάτας και γογγυλιού, χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Με την ολοκλήρωση του πειράματος έγινε ένα ακόμη μικρό βήμα για τη μελέτη της συμπεριφοράς των φυτών υπό το στρες αλατότητας και στην επίδραση της μυκόρριζας σε αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης.Τεκμήριο Η καλλιέργεια πατάτας (solanum tuberosum l.) στην Ελλάδα-Από την άφιξη του φυτού στη χώρα έως σήμερα.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, 2024-07-25) Γιατζάκη, Σταυρούλα-΄Ολγα; Giatzaki, Stavroula-Olga; Λυδάκη, Μαρίνα; Lydaki, MarinaΗ καλλιέργεια της πατάτας (Solanum tuberosum L.) είναι μια από τις κυριότερες καλλιέργειες παγκοσμίως. Οι κόνδυλοι αποτελούν βασικό είδος διατροφής του πληθυσμού, εδώ και χιλιετίες. Ωστόσο, ποικίλες είναι οι αντιλήψεις που ακολουθούν την ιστορία της, από λατρευτή θεότητα στον πολιτισμό των Ίνκας σε αντικείμενο φόβου και προκατάληψης στο μεσαίωνα. Αυτό που μένει όμως είναι ότι σταδιακά έγινε ένα από τα βασικότερα τρόφιμα στον πλανήτη. Στην Ευρώπη η συστηματική καλλιέργεια του φυτού συναντάται 260 χρόνια περίπου πριν καταφθάσει στη χώρα μας. Καταγράφεται να καλλιεργείται το 1567 στα Κανάρια νησιά, όπως μεταφέρθηκε με τους Ισπανούς κατακτητές από τον τόπο καταγωγής και εξημέρωσής του (περιοχή των Άνδεων, μεταξύ Νοτίου Περού και Βορειοανατολικής Βολιβίας). Η άφιξη του φυτού στη χώρα μας, υπό την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, έμελλε να σημάνει τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν την αμέριστη βοήθεια λόγιων φιλελλήνων έτσι ώστε να εισαχθεί η καλλιέργεια της πατάτας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, παρά τις αρχικές δυσκολίες. Στις μέρες μας, για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή και της βιομηχανίας καλλιεργείται υπαίθρια σε τρεις εποχές φύτευσης, άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, ανάλογα εάν αφορά (όχι όμως κατά κανόνα) τη νότια, τη βόρεια ή την κεντρική Ελλάδα. Οι ποικιλίες οι οποίες προτιμώνται διαχρονικά και κατά συνέπεια καλλιεργούνται μέχρι σήμερα έχουν μέτριους-μεγάλους κονδύλους με κιτρινόχρωμη επιδερμίδα και σάρκα κονδύλου. Η παραγόμενη ποσότητα αφορά κυρίως συμβατικές καλλιέργειες, ωστόσο σε πολύ μικρό ποσοστό παράγονται και πατάτες βιολογικής καλλιέργειας. Επίσης, γίνεται παραγωγή πατάτας ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωργικής Ένδειξης): «Πατάτα Νάξου» και «Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου». Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκαν τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα εξέλιξης της πατατοκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η διακύμανση των εκτάσεων και της παραγωγής πατάτας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1961 έως 2021. Αξιοσημείωτη είναι η φθίνουσα πορεία η οποία παρατηρείται. Πιο συγκεκριμένα η μείωση του αριθμού των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι αισθητή, από 410 χιλιάδες περίπου στρέμματα (το 1961) σε 124 χιλιάδες περίπου στρέμματα (το 2021). Η μείωση οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής του προϊόντος, κόστος το οποίο συμπεριλαμβάνει την αγορά του πιστοποιημένου πατατόσπορου για την εγκατάσταση της καλλιέργειας και τις πολυδάπανες καλλιεργητικές φροντίδες. Η προμήθεια πιστοποιημένου πατατόσπορου είναι ένα δισήμαντο φαινόμενο. Από τη μια, αποτελεί το βασικότερο βήμα για την έναρξη της εκμετάλλευσης και από την άλλη, το μείζον κόστος παραγωγής. Ωστόσο, λόγω των δυσχερειών της εγχώριας παραγωγής πατατόσπορου, η προμήθειά του για να καλυφθούν οι ανάγκες προέρχεται με εισαγωγή είτε Ενδοκοινοτικά είτε από Τρίτες Χώρες. Το γεγονός ότι οι εκτάσεις και η παραγόμενη ποσότητα έχουν γενικά πτωτική πορεία στο πέρασμα των ετών μέχρι σήμερα, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον κλάδο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, για την εγχώρια σποροπαραγωγική δραστηριότητα, αποτελούν σημαντική τροχοπέδη οι υψηλές δαπάνες λειτουργίας των κέντρων παραγωγής πατατόσπορου. Σήμερα, πέρα από την αναγκαιότητα διεξαγωγής περαιτέρω ερευνητικής μελέτης για την καλλιέργεια πατάτας, επιβάλλεται να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, με σκοπό την κάλυψη τουλάχιστον των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης Επιπροσθέτως, η αδυναμία κάλυψης με εγχώριο πολλαπλασιαστικό υλικό χρήζει άμεσης στήριξης, ενώ παράλληλα, είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εισαγωγής, εμπορίας και νόμιμης διακίνησης του πατατόσπορου έτσι ώστε να ανακάμψει συνολικά η πατατοκαλλίεργεια.