Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Lapidakis, Nikolaos"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Μελέτη συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε κτήριο κατοικίας.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΣΜΗΧ), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, 2023-09-08) Λαπιδάκης, Νικόλαος; Lapidakis, NikolaosΣτην παρακάτω εργασία θα αναλύσουμε μια μελέτη ενδοδαπέδιας θέρμανσης από που ξεκίνησε στην πιο απλή της μορφή μέχρι τη σημερινή εποχή ποσό έχει εξελιχθεί .Επίσης θα αναλύσουμε τους κανόνες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία μιας ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Η υλοποίηση της πτυχιακής άσκησης θα γίνει με το πρόγραμμα της 4Μ το οποίο πρόγραμμα εφαρμόζει πλήρως τους τελευταίους κανονισμούς του ΚΕΝΑΚ. Ακόμα θα δούμε και οικονομικά στοιχεία (κόστος των υλικών) που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.Τεκμήριο Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος και οι αντιμικροβιακές τους δράσεις.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-07-03) Μοσκόβης, Θεόδωρος; Πασιαλή, Διονυσία; Moskovis, Theodoros; Pasiali, Dionysia; Λαπιδάκης, Νικόλαος; Lapidakis, NikolaosΕισαγωγή: Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών που προστατεύουν την υγεία του κοινού και μειώνουν τον επιπολασμό των τροφιμογενών παθογόνων και αλλοιωτικών μικροοργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του επιπολασμού των τροφιμογενών λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια. Οι συμβατικές τεχνικές ελέγχου των παθογόνων των τροφίμων έχουν αρκετά μειονεκτήματα, όπως η ανάγκη εφαρμογής τεχνικών θερμικής επεξεργασίες και χημικών συντηρητικών. Σκοπός μελέτης: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναλύσει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τις διαφορετικές εφαρμογές των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων των βακτηρίων γαλακτικού οξέος στην ασφάλεια τροφίμων και στον έλεγχο μετάδοσης τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών. Επιμέρους στόχοι αφορούν την παρουσίαση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων των LAB και των μηχανισμών δράσης τους. Υλικά- Μέθοδοι: Για την βιβλιογραφική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε αναζήτηση λέξεων κλειδιών (antimicrobial; lactic acid bacteria (LAB); bacteriocin; biopreservation; foodborne pathogens) σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και επιλεγμένους ιστότοπους (PubΜed, Medline, Scopus και Google scholar), με σκοπό την εύρεση επιστημονικών μελετών που σχετίζονται με τις αντιμικροβιακές δράσεις των LAB. Συμπεριελήφθησαν μελέτες γραμμένες στα αγγλικά με ημερομηνία δημοσίευσης από το 2000 και μετά. Αποτελέσματα: Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) αποτελούν μια ετερογενή ομάδα μικροοργανισμών που παράγουν γαλακτικό οξύ ως το κύριο προϊόν κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Τα LAB είναι θετικά κατά Gram βακτήρια με μεγάλες βιοτεχνολογικές δυνατότητες στη βιομηχανία τροφίμων. Μπορούν να παράγουν βακτηριοσίνες, τα οποία είναι πρωτεϊνικά αντιμικροβιακά μόρια που μπορούν να βοηθήσουν τον ανταγωνισμό άλλων βακτηρίων. Οι αντιμικροβιακοί παράγοντες που συντίθενται από τα LAB αναστέλλουν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Οι βακτηριοσίνες και οι άλλοι μεταβολίτες των LAB (οργανικά οξέα, υπεροξείδιο του υδρογόνου) χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων για την πρόληψη της ανάπτυξης ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Η προσθήκη μιας βακτηριοσίνης συνδυαστικά με την εφαρμογή άλλων φυσικοχημικών μεθόδων επεξεργασίας, συνιστά μια αποτελεσματική μέθοδο βιοσυντήρησης στη βιομηχανία τροφίμων που αυξάνει την διάρκεια ζωής του τρόφιμου. Συμπεράσματα: Η χρήση των LAB και των βακτηριοσίνων ως αντιμικροβιακοί παράγοντες αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για την βιομηχανία τροφίμων, η οποία θα βοηθήσει στην βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, στην παράταση της διάρκειας ζωής τους και στην διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.