Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mangioroy, Angeliki"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Το λυκοπένιο ως διαιτητικό αντιοξειδωτικό στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2012-02-29T09:41:45Z) Μαγγιώρου, Αγγελική; Mangioroy, AngelikiΤο οξειδωτικό στρες έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους αιτιολογικούς παράγοντες στην παθογένεια διάφορων χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση των οξειδωτικών βλαβών που προκαλεί το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα. Τα καροτενοειδή αποτελούν χαρακτηριστική ομάδα αντιοξειδωτικών ενώσεων που βρίσκονται σε πλήθος φρούτων και λαχανικών, προσδίδοντάς τους έντονα χρώματα. Ένα από τα γνωστότερα καροτενοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είναι το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο μία κόκκινη χρωστική των φυτών φαίνεται να προσεγγίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων ολοένα και περισσότερο. Η βιβλιογραφία έως σήμερα έχει υποδείξει ότι το λυκοπένιο συμβάλλει στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για την χημική δομή, την απορρόφηση και κατανομή στους ιστούς, την βιολογική δράση και τον ρόλο του λυκοπενίου στην πρόληψη παθολογικών καταστάσεων όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, οστεοπόρωση, υπέρταση, ανδρική στειρότητα και νευροεκφυλιστικές νόσοι. Η μελέτη ολοκληρώνεται με αναφορά στα προτεινόμενα επίπεδα πρόληψης λυκοπενίου και τις κατευθύνσεις της μελλοντικής έρευνας.