Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των μαθητών.

Φόρτωση...
Μικρογραφία εικόνας
Ημερομηνία
2024-09-18
Τίτλος Εφημερίδας
Περιοδικό ISSN
Τίτλος τόμου
Εκδότης
ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Περίληψη
Εισαγωγή: Oι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής μας. Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελούν το κλειδί για τη διασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης, υγείας και ευεξίας. Οι εκπαιδευτικοί ασκούν μεγάλη επιρροή στην συμπεριφορά και στις απόψεις, καθώς βρίσκονται στο περιβάλλον των παιδιών και αλληλοεπιδρούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους με εκείνα. Σκοπός: Οι κύριοι στόχοι της έρευνας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των διατροφικών γνώσεων και της συμμόρφωσης των εκπαιδευτικών του Άργους με το Μεσογειακό Πρότυπο διατροφής. Μέθοδοι: Το θεωρητικό μέρος αφορά τη διατροφική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, τις διατροφικές γνώσεις και συμπεριφορές ενηλίκων, και τους τρόπους επιρροής των εκπαιδευτικών στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μέσα στο σχολείο. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα ερωτηματολογίων με δείγμα 50 εκπαιδευτικών του Άργους. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν το ερωτηματολόγιο διατροφικών γνώσεων και το ερωτηματολόγιο MEDAS (συμμόρφωση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής) και ερωτήσεις που αφορούν τα ατομικά χαρακτηριστικά του δείγματος. Αποτελέσματα: Οι διατροφικές γνώσεις των εκπαιδευτικών είναι σε μέτριο επίπεδο ικανοποιητικές όπως και η συμμόρφωση με το Μεσογειακό Πρότυπο διατροφής. Βρέθηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφικών γνώσεων και συμμόρφωσης με την μεσογειακή διατροφή. Επίσης το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, η παρακολούθηση σεμιναρίων και η συμμετοχή σε προγράμματα Αγωγής Υγεία δεν επηρεάζουν τις διατροφικές γνώσεις των εκπαιδευτικών ούτε την συμμόρφωση τους με το Μεσογειακό Πρότυπο. Συμπεράσματα: Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των μαθητών. Ωστόσο, τα ευρήματα επισημαίνουν την ανάγκη για βελτίωση των διατροφικών γνώσεων και της συμμόρφωσης των εκπαιδευτικών με υγιεινά διατροφικά πρότυπα, καθώς και την ενσωμάτωση ενισχυμένων διατροφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο σχολικό περιβάλλον.
Introduction: Eating habits greatly affect our quality of life. During childhood and adolescence it is key to ensuring optimal development, health and well-being. Teachers have a great influence on behavior and attitudes, as they are in the children's environment and interact with them for a large part of their day. Purpose: The main objectives of the research include the evaluation of the nutritional knowledge and compliance of the teachers of Argos with the Mediterranean diet pattern. Methods: The theoretical part concerns the nutrition education of teachers, the nutritional knowledge and behaviors of adults, and the ways of influencing teachers on children's eating habits in school. A quantitative survey of questionnaires was carried out with a sample of 50 teachers of Argos. For the research, the nutritional knowledge questionnaire and the MEDAS questionnaire (compliance with the Mediterranean dietary pattern) and questions concerning the individual characteristics of the sample were used. Results: The nutritional knowledge of the teachers is moderately satisfactory, as is the compliance with the Mediterranean diet pattern. No correlation was found between nutritional knowledge and adherence to the Mediterranean diet. Also, gender, age, marital status, educational level, attendance at seminars and participation in Health Education programs do not affect teachers' nutritional knowledge or their compliance with the Mediterranean Standard. Conclusions: The conclusions obtained from the research are that teachers play a crucial role in shaping the nutritional behavior of students. However, the findings point to the need to improve nutrition knowledge and teachers' adherence to healthy eating patterns, as well as the integration of enhanced nutrition education programs into the school setting.
Περιγραφή
Λέξεις-κλειδιά
Υγιεινή διατροφή, Μεσογειακή διατροφή, Εκπαιδευτικός, Μαθητής, Healthy eating, Mediterranean diet, Teacher, Student
Παραπομπή