Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tsikalakis, Georgios"

Τώρα δείχνει 1 - 3 of 3
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Ακροδρυά, το ελληνικό φουντούκι, είδος προς εξαφάνιση-παραγωγή και διατροφική αξία.
    (ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-09-26) Τζιντζή, Αικατερίνη; Tzintzi, Aikaterini; Τσικαλάκης, Γεώργιος; Tsikalakis, Georgios
    Το φουντούκι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς παγκοσμίως, είναι γνωστό για τη γεύση, τα θρεπτικά του συστατικά και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το φουντούκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση φουντουκιού σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και την υποστήριξη της υγείας του δέρματος.Εκτός από τη διατροφική του αξία, το φουντούκι έχει επίσης ευρεία εφαρμογή στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Χρησιμοποιείται σε σούπες, σαλάτες, γλυκά, αλεσμένο ως σκόνη ή πολτός για την προσθήκη γεύσης και υφής σε διάφορα πιάτα.Η παραγωγή φουντουκιού είναι επίσης σημαντική για την οικονομία πολλών περιοχών, καθώς παρέχει απασχόληση σε αγρότες και εργαζόμενους σε επεξεργαστικές μονάδες. Επιπλέον, η εξαγωγή φουντουκιού συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμπορίου και της διεθνούς εμπορικής ανταλλαγής. Γενικά, είναι σημαντικό να προστατευθούν οι καλλιέργειες ακρόδρυων για αρκετούς λόγους. Οι καλλιέργειες ακρόδρυων αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες. Η προστασία τους βοηθά στη διατήρηση των εισοδημάτων και της οικονομικής σταθερότητας των παραγωγών. Τα ίδια προσφέρουν πολλαπλά οικολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του εδάφους, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της προστασίας του φυσικού τοπίου. Η προστασία των καλλιεργειών ακρόδρυων συμβάλλει στη διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων και προστατεύει το περιβάλλον. Οι καλλιέργειες ακρόδρυων αποτελούν μέρος της γεωργικής κληρονομιάς και παράδοσης πολλών περιοχών. Η προστασία τους συμβάλλει στη διατήρηση αυτών των παραδοσιακών καλλιεργειών και της γεωργικής πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Η παροχή επιδοτήσεων προς τους αγρότες είναι εξίσου ένα σημαντικό ζήτημα που θίγεται στην παρούσα εργασία. Πιο συγκεκριμένα, η γεωργία είναι μια δραστηριότητα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και τις αγορές. Οι επιδοτήσεις παρέχουν στους αγρότες μια επιπλέον πηγή εισοδήματος και οικονομικής στήριξης, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι επιδοτήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης και δίκαιης κοινωνίας, καθώς εξασφαλίζουν ότι οι αγρότες λαμβάνουν μια επαρκή αμοιβή για την εργασία τους. Οι επιδοτήσεις μπορούν να αναστηλώσουν την παραγωγή τροφίμων σε περιοχές όπου η γεωργία είναι λιγότερο κερδοφόρα λόγω υψηλών κοστών ή χαμηλής απόδοσης. Αυτό είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της τροφικής ασφάλειας και της αυτάρκειας σε τρόφιμα. Ορισμένες επιδοτήσεις μπορούν να συνδέονται με προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας και βιώσιμης γεωργίας, που ενθαρρύνουν τους αγρότες να υιοθετήσουν πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον, όπως η μείωση των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Τέλος, η παροχή επιδοτήσεων στους αγρότες συχνά είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των αγροτικών κοινοτήτων και του τρόπου ζωής τους, καθώς βοηθούν στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας στη γεωργία και στις σχετικές βιομηχανίες. Ολοκληρώνοντας, η εφαρμογή μιας κοινής αγροτικής πολιτικής αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του γεωργικού τομέα σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή κοινότητα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο την υποστήριξη της αειφόρου γεωργίας, τη διασφάλιση της τροφικής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Κάποιες από τις βασικές αρχές και πτυχές της εφαρμογής της ΚΑΠ θα αναφερθούν στη συνέχεια. Οι αγρότες λαμβάνουν άμεσες πληρωμές και άλλες επιδοτήσεις για την παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου. Η ΚΑΠ προωθεί πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία των υδάτων και η μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων. Προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης χρηματοδοτούνται για την προώθηση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, της υποδομής και της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας. Οι ενισχύσεις στους αγρότες συμβάλλουν στη διατήρηση των αγροτικών κοινοτήτων και του τρόπου ζωής τους, εμποδίζοντας την ερήμωση της υπαίθρου. Συνολικά, η εφαρμογή της ΚΑΠ είναι σημαντική για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και περιβαλλοντικά φιλικής γεωργίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η στήριξη των αγροτών μέσω επιδοτήσεων είναι ουσιώδης για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και τη διασφάλιση της τροφικής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας της κοινότητας.
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Βιώσιμη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού στη περιοχή του δυτικού Σαχέλ.
    (ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-09-24) Αντώνης, Ευάγγελος; Antonis, Evangelos; Τσικαλάκης, Γεώργιος; Tsikalakis, Georgios
    Η περιοχή του Σαχέλ είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή νότια της ερήμου Σαχάρα, η οποία αντιμετωπίζει μια πολυπαραγοντική κρίση που περιλαμβάνει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, υποσιτισμό, περιορισμένη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες, υψηλά επίπεδα συγκρούσεων και εκτοπισμού, πολιτική αστάθεια, οικονομικούς κλυδωνισμούς και περιβαλλοντικές απειλές όπως η υποβάθμιση της γης και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι συγκρούσεις συνιστούν ένα από τους κύριους παράγοντες επισιτιστικής ανασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ, με ανησυχητική αύξηση των βίαιων γεγονότων και των ένοπλων συρράξεων τα τελευταία χρόνια. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής, που επιδεινώνονται από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, διαταράσσουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφιή επάρκεια στην περιοχή. Τον Μάρτιο του 2023, η ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας προέβλεπε ότι πάνω από 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες του Σαχέλ δεν θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα κατά την περίοδο Ιουνίου Αυγούστου 2023. Πολλοί εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί αναπτύσσουν υποστηρικτικές δράσεις που περιλαμβάνουν δραστηριότητες που επιτρέπουν την παραγωγή τοπικά παραγόμενων θρεπτικών τροφίμων, τη μείωση των απωλειών μετά τη συγκομιδή, την ενίσχυση της επεξεργασίας και εμπορευματοποίησης με τη συμμετοχή μικροκαλλιεργητών, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να ξεπεράσουν την κρίση στην περιοχή. Αυτές οι δράσεις συμπληρώνονται με καταβολή κουπονιών και μετρητών που επιτρέπουν σε ευάλωτα άτομα να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Επιπλέον, αναπτύσσουν έργα για βιώσιμη γεωργία, καθώς και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, για να διασφαλίσουν ότι τα θρεπτικά τρόφιμα είναι διαθέσιμα έγκαιρα για να ανταποκριθούν σε σημερινούς και μελλοντικούς κραδασμούς στην περιοχή. Οι στόχοι αυτής της μελέτης είναι να παρουσιάσει την κατάσταση της κρίσης στο Σαχέλ, τις αιτίες και τις συνέπειές της, καθώς και τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης για όλες τις χώρες του Σαχέλ.
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Η σύγχρονη διατροφή και οι επιδράσεις που δημιουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    (ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-09-17) Παπαδοπούλου, Χριστίνα; Papadopoulou, Christina; Τσικαλάκης, Γεώργιος; Tsikalakis, Georgios
    Η παρούσα έρευνα εξετάζει την αυξανόμενη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) από τους νέους για θέματα υγείας, όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και η εικόνα του σώματος. Οι ειδικοί που ασχολούνται με την υγεία και ευημερία των νέων αναγνωρίζουν τη σημασία των ΜΚΔ ως βασικού μέσου κοινωνικής διάδρασης και αναπόσπαστου μέρους της ζωής τους. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς αυτά επηρεάζουν τις γνώσεις και τις συμπεριφορές τους σε θέματα υγείας. Επιπλέον, λείπει έγκυρη και αξιόπιστη καθοδήγηση για τη χρήση των ΜΚΔ από τους νέους σε θέματα υγείας από ερευνητές και ιατρούς, και υπάρχει έλλειψη αναφοράς σε κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα των νέων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές. Υπάρχει, επομένως, ένα κενό στην έρευνα αυτού του πεδίου, που αποτρέπει τους ειδικούς να υποστηρίξουν τους νέους σχετικά με την χρήση των ΜΚΔ για θέματα διατροφής. Η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις που συνδυάζουν τα κοινωνικά μέσα και τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΔ, μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Στόχος της έρευνας είναι η κατανόηση της γνώσης των φοιτητών σχετικά με τη διατροφή, καθώς και η αξιολόγηση των παρεμβάσεων για τη διατροφική εκπαίδευση που συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της γνώσης. Επιπλέον, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία και προώθηση της υγιεινής διατροφής. Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης την συλλογή και ανάλυση δεδομένων από δείγματα φοιτητών στην Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιαστούν συμπεράσματα. Η διπλωματική εργασία περιλαμβάνει δύο μέρη: Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μια εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τον καθορισμό του προβλήματος και του σκοπού της έρευνας. Αναλύονται θέματα όπως η διατροφή και η υγεία των νέων στην ΕΕ, οι γνώσεις και οι στάσεις τους απέναντι στη διατροφή, καθώς και οι επιδράσεις στη διατροφή των παιδιών και των νέων. Επίσης, εξετάζεται η γνώση των φοιτητών σχετικά με τη διατροφή και οι παρεμβάσεις της διατροφικής εκπαίδευσης που συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της γνώσης. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ερευνητικό κομμάτι της έρευνας, με τη συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίου που διανέμεται σε φοιτητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μορφή διαγραμμάτων και συζητούνται τα συμπεράσματα.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace